Wat betekent domotica?

Domotica betekent het slimmer maken van je woning. Het wordt ook wel omschreven als huisautomatisering. Via een slim systeem kun je alles in je woning op afstand bedienen. Crestron Home biedt tal van mogelijkheden om verlichting, klimaat, beveiliging en andere zaken te koppelen. Je wooncomfort neemt hierdoor direct toe! Domotica is de laatste jaren steeds populairder geworden.

Oorsprong van domotica

Wat betekent het woord domotica nu precies en wat kunnen we ermee? Laten we eerst kijken naar de oorsprong van de term. Het is een samenvoeging van twee woorden: ‘domus’ en ‘tica’. Domus betekent ‘huis’ en is afkomstig van het Latijn. Het woord wordt aangevuld met ‘tica’. Dit verwijst naar ‘diverse andere zogenaamde toegepaste wetenschappen’. Hierbij kun je denken aan robotica, telematica en informatica. Domotica wordt ook wel omschreven als huisautomatisering, een term die beter uitlegt wat het in de basis precies inhoudt.

Wat kan er met domotica?

Met domotica maak je je huis eenvoudig slimmer. Hoe vaak is het wel niet voorgekomen dat je de verlichting aan hebt laten staan of dat de verwarming onnodig staat te branden? Door alle apparaten slim te maken en te koppelen aan één centraal domotica systeem in je woning, kun je alles op afstand bedienen. Wat betekent dat slimme domotica nu precies in de praktijk? Dit zijn wat voorbeelden:

  Gordijnen kunnen automatisch openen en sluiten

  Het beveiligingssysteem ‘weet’ wanneer je thuis bent en wanneer je weggaat

  De verlichting kan worden geregeld via bepaalde scenes

  De verwarming gaat op de juiste momenten vanzelf aan en uit

Dit zijn voorbeelden van wat domotica betekent, of liever gezegd, wat het voor je kan doen. Domotica is in de basis het automatisch aansturen van alle elektronische zaken die in je woning aanwezig zijn. Bezoek altijd een domotica specialist om je wensen te inventariseren en een systeem op maat te laten uitwerken.

Hoe werkt domotica precies?

Alle elektronische zaken in je huis kunnen met domotica via een app worden aangestuurd of bediend, waardoor je zelf minder handelingen hoeft te verrichten. Dit geeft je veel gemak. Stel je huis in zoals jij wilt. Een volledig automatisch huis is vaak niet realistisch en ook niet perse nodig. Je wilt maximaal wooncomfort met gebruikersgemak. Jouw huis dat helemaal bij jou past. Denk bijvoorbeeld aan de verlichting in en rondom je woning. Je kunt de lampen instellen op een bepaald schema, waardoor de verlichting op basis van dat schema werkt. In dat geval hoef je de verlichting dus zelf niet meer te bedienen. Hetzelfde principe geldt onder meer voor de verwarming, de airconditioning en bijvoorbeeld de zonwering.

Domotica is betaalbaar

De afgelopen jaren is de populariteit van domotica hard toegenomen. Domotica is draadloos te installeren, maar kan ook bedraad worden aangelegd. Bij een grote verbouwing, renovatie of nieuwbouw is het slim om gelijk rekening te houden met het domotica systeem. De kosten voor een domotica systeem zijn natuurlijk afhankelijk van je wensen. Wil je alleen de verlichting bedienen of gelijk het hele huis? Een basis domotica systeem met Crestron Home is al mogelijk vanaf 7.500 euro. Dit zijn de kosten voor het ontwerpen, installeren en het inregelen van het systeem.

Bezoek een domotica specialist

De mogelijkheden met domotica worden steeds breder. Geen woning is hetzelfde en dus is domotica aanleggen maatwerk geworden. We willen niet allemaal hetzelfde, maar we hebben ook niet allemaal dezelfde mogelijkheden. Iedere woning is immers anders. Eén ding is wel zeker: met domotica kan elke woning slimmer worden gemaakt, waardoor je meer veiligheid ervaart en je gewoon meer wooncomfort uit je huis haalt. Wil jij weten wat domotica voor jou kan betekenen?

Neem dan gerust eens vrijblijvend contact op met Instant Domotica, dé domotica specialist van Nederland. Ons team laat je graag de mogelijkheden zien en ervaren. Plan nu een adviesgesprek in.