Verlichting optimaliseren voor een maximaal comfort

De juiste verlichting in je huis bepaalt hoe de sfeer is. Als de winteravonden kort en donker zijn, dan wil je genieten van sfeer met gedimd licht. Wil je even gaan hobbyen aan de tafel, dan wil je juist wat feller licht om alles goed te kunnen zien. Is er voldoende daglicht aanwezig in je woning? Dan is dit natuurlijk het meest belangrijke licht om van te profiteren. Het is goed voor de gezondheid en maakt de omgeving net wat mooier. Het hebben van een goed lichtplan en de juiste bediening verhogen maximaal je wooncomfort.

Door alle verlichting te koppelen aan een kwalitatief domotica systeem kun je de perfecte scenes creëren en alles met één druk in een app bedienen. Om altijd van een maximaal comfort te kunnen genieten in je woning is het belangrijk om de verlichting te optimaliseren. De verlichting moet in balans zijn. In dit artikel delen wij tips voor een optimale verlichting in je woning.

De invloed van verlichting in huis

Verlichting is één van de belangrijkste ontwerpaspecten van een huis en het is iets waar veel mensen mee worstelen. Het heeft zo’n krachtig effect op de sfeer van een kamer dat het de moeite waard is om de tijd te nemen om het helemaal goed te krijgen. Het is vooral belangrijk om er altijd rekening mee te houden dat we in bepaalde perioden van het jaar meer afhankelijk zijn van kunstmatig licht dan in andere seizoenen. De kunst is om de juiste balans te vinden tussen kunstlicht en natuurlijk licht. Te veel kunstlicht zorgt ervoor dat een ruimte klinisch aan kan voelen, maar als het onderbelicht is, ziet alles er somber en onaantrekkelijk uit.

Tip: Laat altijd bij een verbouwing een lichtplan maken door een professional.

Soorten verlichting

Gedurende de dag heb je verschillende behoeften aan soorten licht. Met onze klanten bespreken we altijd uitgebreid de lichtwensen en hoe ze de woning gebruiken. In de basis kunnen we manieren van verlichten terugbrengen naar vier varianten.

  1. Sfeer: Op de eerste plaats is er ‘sfeer’, waarbij het natuurlijk vooral gaat om het zorgen voor een fijne, comfortabele sfeer om lekker in te kunnen ontspannen.
  2. Taak: Als tweede is er ‘taak’, waarbij we willen profiteren van groter licht om goed te kunnen zien wat we doen als we ergens mee bezig zijn.
  3. Accent: Er is ook ’accent’ verlichting, ofwel verlichting waarmee we iets letterlijk in de spotlights kunnen zetten. Deze vorm van verlichting zien we bijvoorbeeld ook binnen musea.
  4. Decoratief: Tot slot kennen we ‘decoratief’. Deze verlichting is er niet alleen om de ruimte te verlichten, maar heeft ook een functie op zich. Denk bijvoorbeeld aan die mooie hanglamp boven de eettafel. Deze is er niet alleen om de tafel te verlichten, maar is ook decoratief als de lamp niet aan staat.

Hoe zit dit in jouw woning? Heb je ook deze vier soorten verlichting? Kun je vervolgens ook alle lampen makkelijk individueel aanpassen zodat ze zich aanpassen naargelang de gewenste scene? Dit laatste kan heel eenvoudig door alles te koppelen aan het domotica systeem Crestrom Home. Standaard zijn er de scenes: Dag, Avond en Sfeer. Het is daarnaast mogelijk om specifieke scenes, te maken zoals: Nacht, Film en Koken.

Lichtkwaliteit regelen voor balans

Als je aan de eettafel iets wilt lezen, dan zal je kunnen profiteren van een groter licht dat direct op de tafel valt. Zit je voor de televisie te ontspannen? Dan kan ditzelfde licht je juist storen. Dit geeft aan hoe belangrijk het is dat verlichting altijd in balans is naar het moment én de activiteit. Het dimmen van verlichting is dan ook van onschatbare waarde. Hiermee kun je de lichtkwaliteit, intensiteit en kleur in de kamer regelen, of het nu gaat om weinig licht, omgevingslicht om te ontspannen en te entertainen, of helderder licht om te lezen en te werken.

De keuze voor verlichting

Er zijn tientallen soorten verlichting en diverse domotica schakelaars om uit te kiezen. De keuze voor een bepaalde soort verlichting speelt ook een rol. Een standaard lamp geeft een warm geel licht, perfect voor een gezellige woon- of slaapkamer. Een spaarlamp (compact fluorescerend licht) of led geeft doorgaans een witter licht af – beter voor badkamers en keukens.

Er zijn echter nieuwe soorten ledlampen op de markt die het warmere licht nabootsen en ook enkele van kleur veranderende versies. Natuurlijk is ledverlichting een uitstekende keuze met het oog op energiebesparing en aanpasbaarheid. Voor een maximaal comfort in je eigen woning moet de verlichting optimaal in balans zijn.

Voor de aansturing van slimme verlichting met dimmers maken we geen gebruik van het oude type fase afsnij en 0-10 volt systeem. We gebruiken het betrouwbare DALI systeem. DALI staat voor Digital Adressable Lighting Interface. Slimme verlichting op basis van DALI is dimbaar van 0 tot 100% en zal daarbij niet knipperen of een zoemend geluid geven.

Kies voor de beste manier van verlichten

Jij wilt genieten van de juiste verlichting op het juiste moment, van verlichting die in balans is en zorgt voor het gewenste wooncomfort. Dit regel je eenvoudig met Crestron Home. Download de brochure om meer te weten te komen over de veelzijdige mogelijkheden.

Het team van Instant Domotica is gespecialiseerd in het ontwerpen en integreren van domotica in nieuwe en bestaande woningen. Sta jij op het punt om te gaan verbouwen? Dan is dit een perfect moment om je verlichting smart te maken! Maak een afspraak met één van onze domotica experts of voor een bezoek aan onze showroom. Wij informeren en adviseren je graag.